تعریف RAID و انواع آن
اصطلاح RAID برگرفته از عبارت Redundant Array of Independent Disks به معنای آرایهای افزونه از دیسکهای مستقل و مجزاست. این تکنولوژی برای مجازیسازی متعدد هارددیسکهای مستقل به یک یا چند آرایه برای بهبود عملکرد، ظرفیت و دسترسی است.
دلیل استفاده از تکنولوژی RAID در این است که با قرار دادن داده ها بر روی بیش از یک عدد هارددیسک، عملیات ورودی و خروجی به همپوشانی خاص میرسد که نتیجه آن افزایش کارایی است، افزایش کارایی سیستم یعنی افزایش سرعت Read & Write. اما هدف از این تکنولوژی، ریکاور کردن دیتا در اثر Fail شدن هارددیسک است. یعنی اگر یک هارددیسک دچار نقص شود سیستم میتواند کار سرویسدهی خود را ادامه دهد. سیستمعامل، هاردهای RAID شده را به عنوان یک هارد واحد شناسایی خواهد کرد.
تکنولوژی RAID چیست ( تفاوت RAID ها ) و چگونگی انتخاب نوع آن
و این که چه مدلی از آن برای چه اپلیکیشنی مناسبتر است را میتوانید در جدول زیر ببینید.

نحوه تنظیم هارددیسک بر روی سرورها
به طور کلی برای تنظیم هارددیسکها و RAID، سه نرمافزار ACU ,SSA و ORCA وجود دارد که جدیدترین آنها SSA است که در سرورهای G9 برای تنظیم RIAD و دیگر تنظیمات مربوط به هارددیسکها استفاده میشود. برای ورود به این نرمافزار ابتدا باید وارد Intelligent Provisioning و سپس وارد SSA شد. برای تنظیم و استفاده از هارددیسکها ابتدا Array و سپس Logical ساخته میشود.
ساختار انواع RIAD در سرورها
RAID 0:

ساده ترین شکل پیاده سازی RAID است که اطلاعات در آن به صورت یکسری از بسته یا بلوک هایی (Strip) از داده ها ذخیره میشود. هنگامیکه شما یک فایل را در یک ( آرایه) Array کپی (write) میکنید اطلاعات شما به صورت قطعات شکسته شده به اندازه Strip در Array ذخیره میشوند. این کار باعث میشود همزمان چندین هد کار کند و در نتیجه کارایی افزایش مییابد. برای تنظیم این نوع RAID به حداقل ۲ هارددیسک نیاز است. تعداد دقیق قطعات بسته به تعداد و سایز درایوهای موجود در آرایه متفاوت است. آرایه تمام قطعات را به طور همزمان write میکند که همین مورد باعث میشود سرعت خواندن/ نوشتن سریع تر باشد.
مزایای RAID 0 :
در این نوع RAID هیچ نوعی از افزونگی وجود ندارد و ضریب خطای آن صفر است و در بین تمام RAIDها سریعترین نوع محسوب میشود.
معایب RAID 0 :
امنیت پایین (از دست دادن کل اطلاعات در صورت آسیب دیدن یک از هارددیسک در این مدل RAID ، بر خلاف انواع دیگر RAID هیچ افزونگی ایجاد نمیشود ، اگر یک درایو Fail شود اطلاعات Array از دست میرود. یک خرابی و ایراد ناگهانی RAID میتواند باعث عدم دسترسی به ترابایت ها اطلاعات مهم شود.
بازیابی اطلاعات RAID 0 :

برخی از رایج ترین حالات از دست رفتن اطلاعات RAID 0 شامل موارد ذیل میباشد :
- خرابی هارد دیسکهای داخل RAID
- اشکال در کنترلر RAID
- بروز مسائل الکترونیکی و آسیب PCB( برد مدار چاپی ) هارد
- خرابی Firmware هارددیسک ها
- خرابی و مغایرت سخت افزاری
- خرابی فایل و آسیب های ویروس ها
- فرمت کردن ، پارتیشن بندی ، مشکلات لاجیکالی و خطاهای کاربران
زمانیکه ۰ RAID خراب میشود چه بایدکرد؟
اگر می خواهید RAID 0 خود را از هر نوع آسیب سخت افزاری حفظ کنید، شما نیاز به سرعت عمل دارید تا احتمال از دست رفتن دائمی اطلاعاتتان را به حداقل برسانید. RAID را خاموش کنید و اقدام به بازگرداندن (Restore) یا بازسازی (Rebuild ) آن نکنید. اقدامی در جهت تعمیر هارد دیسکهای آسیب دیده انجام ندهید.
همچنین، شما نباید SCANDISK ، CHKDSK و یا هر ابزار دیگری که برای رفع اشکال فایل سیستم درایو یا تعمیر بدسکتورها و دیگر مشکلات هارد دیسک می باشد را اجرا کنید. ابزارهای دیسک می توانند موجبات خرابی بیشتر و شانس از دست دادن اطلاعات آرایه شما را افزایش دهند. با انجام این کارها تا حد زیادی شانس بازیابی کامل و موفقیت آمیز اطلاعاتتان را کاهش می دهید. تا زمانیکه با یک فرد حرفه ای واجد شرایط برای ریکاوری اطلاعات صحبت کنید RAID را خاموش نگه دارید.
RAID 1 :

از جهات بسیاری، RAID 1 اساسی ترین فرم صحیح RAID است. سیستمهای RAID 1 از همسان سازی یا Mirroring استفاده میکنند به این معنی که هر دیسک در آرایه یک دیسک عیناً مثل خود دارد. هنگامیکه آرایه (Array) اطلاعات را می نویسد (Write) ، اطلاعات یکسان روی هر دو هارددیسک نوشته (Write) می شود، یعنی اطلاعات در دو یا بیشتر هارددیسک کپی میشوند بنابر این امنینت ۱۰۰% را برای شما تامین می کند حتی اگر یک هارد درایو را از دست بدهید به اطلاعات شما آسیبی وارد نخواهد شد.
ساده ترین آرایه های RAID 1 دو عدد هارددیسک دارد، اگر چه برخی از سیستمها درایوهای اضافی برای حفاظت از خرابی احتمالی دارند. اغلب کسب و کارها آرایه های RAID 0 یا RAID 5 را با یک RAID 1 همسان (Mirror ) میکنند، با ایجاد یک کپی مشابه از آرایه اصلی افزونگی مضاعفی بوجود می آید.
مزایای RAID 1 :
رید ۱ مزایای متعددی نسبت به سایر تنظیمات محبوب RAID مانند RAID 5 و RAID 0 ارائه میدهد و یک گزینه قابل اعتماد است، در این سیستم تا زمانیکه یک درایو در حال کار است اطلاعات از دست نمیروند. با این حال، RAID 1 بهبود عملکرد بیش از یک هارددیسک استاندارد را ارائه نمیدهد و ممکن است در واقع عملکرد کندتر بدون اجرای چندین RAID کنترلر را ارائه بدهد. به این دلیل معمولا RAID 1 در مواقعی که تحمل خطا بالا از عملکرد مهمتر باشد استفاده میشود. با این حال، با توجه به اینکه RAID 1 حفاظت و امنیت قابل توجهی بوجود می آورد، هیچ پیکر بندی ای ( RAID Config ) کاملاً مانع از دست رفتن دیتا نمیتواند باشد.
معایب RAID 1 :
این مدل ذخیرهسازی دیتا باعث میشود اگر نصف تعداد هارددیسکها از بین برود سیستم بدون وقفه بتواند کار سرویسدهی خود را انجام دهد. ولی ایراد آن این است که نصف فضای مفید ذخیرهسازی را از دست خواهیم داد و در واقع روشی گرانقیمت اما برای سیستمعامل مناسب است. در این نوع RAID اطلاعات همزمان میتواند از روی دو هارد خوانده شود و به همین علت سرعت Read & Write در این ساختار بالاست. اما سرعت نوشتن بر روی هارد در این ساختار هم اندازه سرعت نوشتن اطلاعات بر روی یک تک هارد است.
رایج ترین سناریوهای خرابی RAID 1 عبارتند از :
- حذف تصادفی فایل یا فرمت کردن
- خرابی RAID کنترلر
- خطا در بازسازی (Rebuild) RAID
- ناسازگاری های سخت افزاری
- خطاهای نرم افزاری که باعث آسیب یا خرابی فایل میشود.
- خرابی پیکر بندی آرایه RAID
- خرابی های چندین هاردیسک
- آسیبهای الکترونیکی
- خرابی سیستم عامل
RAID 5 :

این نوع RAID نیازبه حداقل ۳ هارددیسک دارد اما برای افزایش کارایی توصیه شده است که از ۵ هارد استفاده شود. اطلاعات، روی دو هارددیسک اول و دوم ذخیره میشود و سپس محاسباتی روی دیتا انجام داده و با نام بیت افزونه یا Parity آن را روی هارد سوم ذخیره میکند. در دفعات بعدی Parity را روی هارددیسکها میچرخاند. در این نوع RAID حدودا فضای یک هارددیسک را از دست میدهیم و چنانچه یک هارددیسک به هر دلیلی دچار مشکل شود، سیستم بدون وقفه به ادامه کار خود میپردازد. پس از اینکه یک هارددیسک دچار نقص شد میتوان یک هارددیسک جدید روی سرور قرار داد و دیتا روی آن شروع به ریکاور شدن میکند. در RAID 5 ضریب اطمینان در حد یک هارددیسک است.
مزایا و معایب RAID 5 :
تحملپذیری در برابر خطا در این مدل RAID در حد یک هارددیسک است و چنانچه برای هارد دوم مشکلی پیش آید ،اطلاعات از بین میرود. معماری این RAID به گونهای است که عملیات خواندن و نوشتن بر روی هاردها پخش میشود این امر باعث میشود که مجموع کارایی هاردها از کارایی یک هارد به مراتب بیشتر باشد. سرعت خواندن و نوشتن در ۵ RAID نسبت به RAID 0 پائینتر و نسبت به RAID 1 بالاتر است. این RAID مناسب پایگاههای داده مانند SQL است. این RAID برای سیستمهایی که عملیات نوشتن زیاد و فشرده بر روی هاردها دارند، اصلا گزینه مناسبی نیست زیرا عملیات تولید بیت افزونه Parity در زمان نوشتن اطلاعات کمی زمانبر است همچنین زمانی که یک هارد از مجموعه هاردها Fail شود زمان زیادی برای بازنشانی اطلاعات لازم است.
RAID 50 :

این نوع از RAID بسیار مناسب سیستمهایی که عملیات نوشتن زیادی بر روی هاردها دارند است. حفاظت از سلامت اطلاعات و همچنین قابلیت بازیابی آن نسبت به RAID 5 به مراتب بیشتر است.
مزایا و معایب RAID 50 :
کارایی این RAID نسبت به RAID 5 از این جهت بهتر شده است که هر یک Fail فقط بر یک آرایه از اطلاعات تاثیر میگذارد. اگر Fail شدن اطلاعات در آرایههای مختلف RAID رخ دهد قابلیت تحمل این RAID عدد ۴ خواهد بود.
پیادهسازی RAID 5 نیاز به کنترلر سختافزاری پیشرفته دارد که شاید این مورد را بتوان به عنوان یکی از معایب عمده آن در نظر گرفت. اما زمانی که شما با اپلیکیشنهایی سر و کار دارید که اطلاعاتشان بسیار حیاتی است و امنیت آن ها از درجه اهمیت بالایی برخوردار است توصیه میشود از این نوع RAID استفاده کنید.
RAID 6 :

این رید به نام RAID با بیت افزونه دوتایی (Double Parity RAID) هم معرفی میشود که در واقع از ساختار آن برگرفته شده است. نحوه ذخیرهسازی اطلاعات مانند RAID 5 است با این تفاوت که این RAID از دو بیت افزونه استفاده میکند یعنی Parityرا دوبار و با دو شیوه مختلف محاسبه کرده و روی دو هارد دیسک مختلف پراکنده میکند. این کار باعث میشود چنانچه دو هارددیسک نیز از بین برود سیستم بدون وقفه بتواند به ادامه کار خود بپردازد. در واقع قابلیت تحمل خطای این RAID، عدد ۲ است بدان معنا که اگر دو هارد به طور کامل Fail شوند، باز هم قابلیت بازگشت اطلاعات در آن وجود دارد. در صورتی که ۳ هارددیسک دچار مشکل شود دیتا از دسترس خارج خواهد شد.
در صورت از بین رفتن یک یا دو هارد دیسک یک مقدار افت کارایی خواهیم داشت و به همین دلیل می توان هارد Hot Spare قرار داد تا سریعا جایگزین هارد Fail شده شود. در RAID 6 حداقل ۴ هارد دیسک مورد نیاز است.
رایج ترین سناریو های خرابی RAID 6 عبارتند از:
- خرابی چندین هارددیسک ( بیش از دو هارددیسک)
- خطا در بازسازی Rebuild
- آسیب دیدن کارت RAID کنترلر
- رونویسی ، فرمت یا پارتیشن بندی
- رونویسی در نتیجه Re-Initialize
- خرابی فایل
- آسیب های ویروس
- آتش سوزی ، دود یا آسیب هایی از طریق آب
هنگام خرابی RAID 6 چه باید کرد؟
ممکن است سیستم های RAID 6 به طور ناگهانی دچار خرابی شوند، معمولاً در حین بازسازی یا همان Rebuild کردن ، زمانیکه کنترلر خراب شود موجب بروز آسیب های جدی به parity میشود. اگر عملکرد RAID 6 شما متوقف شده است یا به اطلاعات دسترسی ندارید، جزئیات تمامی پیغام های خطایی که مشاهده کردید را یادداشت نمایید و در سریعترین زمان ممکن آرایه را خاموش کنید. سعی نکنید فایل ها را بازیابی یا هر یک از اجزای خراب سیستم را جابه جا کنید. هر هارددیسک آرایه را به طور دقیق و واضح لیبل زده و با مراکز ریکاوری اطلاعات تماس بگیرید.
RAID 10 :

برای راهاندازی این RAID حداقل ۴ هارددیسک نیاز است و به این صورت عمل میکند که دادهها را بین هاردهای آینهای شده به صورت نواری توزیع میکند. مادامی که یک هارددیسک از هر جفت هارد آینهای شده، فعال باشد اطلاعات قابل بازیابی هستند. اما اگر هر دو هارد از یک جفت آینهای Fail شوند، اطلاعات به دلیل عدم وجود بیت افزونه (Parity) دیگر قابل دسترس نخواهد بود.
مزایا و معایب RAID 10 :
این رید یک پیکربندی RAID تو در تو می باشد که (Redundancy ) افزونگی۱ RAID را همراه با سرعت خواندن/ نوشتن (Read/write ) RAID 0 ارائه میکند. هر آرایه متشکل از یک مجموعه Strip در هارد دیسک های Mirror شده میباشد، به عنوان مثال ، با خراب شدن یک هارددیسک ، آرایه بدون از دست دادن اطلاعات حفظ میشود. هنگامیکه خرابی های هارد رخ میدهد، عضو آسیب دیده RAID باید در سریعترین زمان ممکن از آرایه خارج شده تا وضعیت کاری سیستم حفظ شود. با توجه به اینکه ، سرورهای RAID 10 افزونگی بسیار زیادی ارائه میدهند و بسیار قابل اعتماد هستند، اما هیچ پیکربندی RAID امنیت و حفاظت کامل و همیشگی را در قبال از دست رفتن دیتا ارائه نمیکند. در سیستم های RAID 10 اطلاعات ممکن است با اتفاقات منطقی یا فیزیکی از دست بروند.در عین اینکه Fail شدن کامل سیستم ها با توجه به افزونگی (Redundancy ) در پیکربندی RAID 10 امری غیر معمول میباشد، اما همیشه احتمال از دست رفتن اطلاعات وجود دارد.

هنگام پاک شدن اطلاعات از سیستم های RAID 10 چه باید کرد؟
با حفظ و نگهداری مناسب سیستم ، از دست دادن اطلاعات در سرورRAID 10 تقریباً امری نادر است . بیشتر سیستمها یک hot spare دارند که در صورت Fail شدن هارد به سرعت جایگزین هارد خراب میشوند. در یک مجموعه RAID 10 در صورت خرابی ۲ هارددیسک RAID این شانس را به شما میدهد تا عضو آسیب دیده را بازسازی نمایید. لازم به ذکر است در صورت بروز خرابی های سیستم عامل و دیگر مشکلات منطقی (Logical ) اطلاعات ممکن است ازدست رفته و در این موارد RAID نمیتواند در برابر خطاهای نرم افزاری ، اطلاعات را حفاظت کند.
بسته به اندازه آرایه و سناریو خرابی، شما ممکن است بلافاصله از، از دست دادن اطلاعاتتان مطلع نشوید، بسیاری از مشتریان ما درتشخیص شکست RAID مشکل دارند. به خصوص زمانیکه در سیستم آنها علائم قابل توجهی وجود نداشته باشد. ما توصیه میکنیم اگر به اطلاعاتتان دسترسی ندارید RAID خود را خاموش کنید. عملیاتی را در آرایه انجام ندهید یا از برنامه های بازیابی اطلاعات تجاری استفاده نکنید. در سریعترین زمان ممکن برق را قطع کنید و با یک مرکز ریکاوری اطلاعات حرفه ای برای ارزیابی سیستم تان تماس بگیرید.
برخی از رایج ترین سناریوهای خرابی RAID 10 عبارتند از:
- خرابی های چندین هارد دیسک ناشی از نوسان برق یا موارد دیگر
- آسیب دیدگی RAID کنترلر
- خرابی یک هارد دیسک بعد از بروز خرابی هارد Mirror
- حذف تصادفی فایل
- آسیب های ویروس
- پارتیشن بندی، فرمت کردن، یا Re-initialization
هنگامیکه شما دسترسی به اطلاعات RAID 10 خود را از دست میدهید و در یک شرایط بحرانی و فاجعه بار قرار میگیرید، نیاز به یک شرکت بازیابی اطلاعات دارید که قادر باشد در سریعترین زمان ممکن عملیات ریکاوری اطلاعات RAID 10 شما را انجام داده و زمان از کار افتادگی سیستم شما را محدود کند.
هشت توصیه مهم در دیتا ریکاوری RAID
چنانچه پیکر بندی یا کانفیگ آرایه های RAID به هر دلیل دچار مشکل شد و یا از بین رفت و یا بهر نحو با مشکل از دست دادن اطلاعات مواجه شدید هشت توصیه مهم در دیتا ریکاوری RAID برایتان داریم که با استفاده از آنها و یا رعایت آنها میتوانید شانس از دست دادن دایمی دیتا را کاهش داده یا میزان خسارت و هزینه دیتا ریکاوری RAID را به صفر برسانید :
توصیه اول :
اسکن دیسک نکنید .
در موقع بروز مشکل برای آرایه های RAID و یا عدم دسترسی به اطلاعات درایو به هیچ عنوان درایو های RAID را Scan-disk نکنید. و همچنین از اجرای اتوماتیک و ناخواسته اسکن دیسک در موقع بالا آمدن ویندوز جلوگیری کنید .
بطور کلی اجرای اسکن دیسک یا فرمان ChkDsk X: /f در مواقعی که مشکلی روی درایوی که دیتای با ارزش داشته باشید پیشنهاد نمیشود و معمولا اسکن دیسک میتواند در سیستم های تک هارد درایو به منظور تشخیص اشکالات درایو یا هارددیسک و یا فایل سیستم استفاده شود که گاها باعث بالا بردن سرعت و پایین آوردن خطاهای هارد میشود مفید باشد.
اما در ساختار RAID زمانی که به هر دلیل درایو و اطلاعات دچار مشکل شده و نیاز به دیتا ریکاوری RAID است به هیچ وجه.
در ساختار RAID اکثر خرابی ها و مشکلاتی که برخورد خواهید کرد به دلیل نقص و تناقض در پیکر بندی با دیتای موجود روی دیسک هاست که با اصلاح پیکربندی و ساختار آن میبایست رفع شود و اجرای اسکن دیسک باعث مخدوش شدن دیتا خواهد شد . دلیل این تناقض بین فایل سیستم و دیتا ها ، معمولا وجود درایوهای غیر همگام یا به اصطلاح سینک نشده یا بازسازی غلط یا مواردی از این دست میباشد ، که اجرای اسکن دیسک در چنین شرایطی ممکن است باعث بروز خرابی های جبران ناپذیری بشود .
توصیه دوم :
هارد جایگزین فاقد کانفیگ RAID باشد .
وقتی که یک هارد از مجموعه هاردهای RAID اعلام خطا داشت یا کلا” خراب شد هر چه زودتر عوضش کنید و برای اینکار ترجیحا” از هاردهای نو یا آکبند استفاده کنید . هیچ گاه یک هارد که در ساختار RAID خراب اعلام شده را با درایوی که قبلاً قسمتی از یک RAID دیگر بوده ، بدون حذف پیکربندی سابقش جایگزین نکنید؛ همیشه دقت کنید که درایو جایگزین قبل از استفاده فاقد پیکربندی باشد و ترجیحا فاقد اطلاعات که برای اینکار میتوانید هارد را ZERO FILL کنید.
توصیه سوم :
بی چون و چرا هارد معیوب را عوض کنید .
اگر یک هارد دیسک از مجموعه هارد های شما چراغ خطای قرمز یا نارنجی آن روشن شد چه کم رنگ و چه پر رنگ !!! ، یا خطای اسمارت داد ، یا در کنسول کارت یا کنترلر RAID شما اعلام کرد که بزودی این هارد خراب خواهد شد و یا صدای مکانیکی غیر عادی دارد و تلق تلق میکند یا صدای خش خش دارد یا بوق بوق میکند و یا هر بازی دیگری در میاورد ، در اولین حرکت عوضش کنید و به حرف فروشنده یا هر کس دیگری که میگه هارد را در بیارید و دوباره جا بزنید تا چراغش دوباره سبز بشه و شما هم اینکار را میکنید و اتفاقا” هم سبز میشه و ظاهراً مشکل حل میشه ، گوش ندید و اعتماد نکنید . هارد دیسک های خرابی که هنوز در این وضعیت مورد استفاده قرار بگیره بشدت شانس از دست رفتن دیتا را افزایش داده و شانس دیتا ریکاوری RAID را کاهش میدهد.
توصیه چهارم :
بکاپ بکاپ بکاپ !
پیش از هر اقدامی چه سخت افزاری چه نرم افزاری یا مثلا” جایگزین کردن هارد خراب با هارد نو یا سایر اصلاحات و اقدامات از اطلاعات داخل RAID بکاپ تهیه کنید و حتما بک آپ خود را تست و بازبینی کنید تا از تمام و کمال و صحت و سقم آن مطمن شوید . یادتون باشه که بکاپ دیتا باید روی یه سیستم جداگانه یا تجهیزات ذخیره سازی مجزا باشد که بنده اسمش را گذاشتم استقلال فیزیکی.
پس بکآپ اطلاعات نسبت به نسخه اورجینال دیتا باید ” استقلال فیزیکی ” داشته باشد و قرار دادن بکاپ روی همان درایوی که دیتا روی آنست را نمیشه اسمش را بکاپ گذاشت .
توصیه پنجم :
شماره و یادداشت بگذارید .
اگر هارد درایوی حین استفاده معیوب شد و خارجش کردید، شماره و خراب بودن آنرا و تاریخ خروجش از آرایه را رویش بنویسید . هاردهای سالم در حین کار را هم بهتر است شماره گذاری کنید و برای اینکار از لیبل یا ماژیک استفاده کنید . اگر هاردی بعنوان Spare استفاده میشود روی آن یادداشت بگذارید دقت کنید که نحوه شماره گذاری شما روی هارددیسکها با آنچه داخل سیستم RAID است یکی باشد . اگر برای دیتا ریکاوری RAID و انتقال آنها به مرکز بازیابی هاردها را از محل خود خارج میکنید حتما شماره گذاری کنید و وضعیت سلامت یا معیوب بودن آنها را نیز یادداشت کنید . از پیغامهای خطا و وضعیت لاجیکال درایو و دیسکها در سرور یا استوریج خود یادداشت بردارید یا بهتر است با گوشی موبایل خود عکس بگیرید و به همراه هاردها به مرکز دیتا ریکاوری RAID ارسال کنید . اگر از نحوه شماره گذاری سیستم سرور یا استوریج خود نا آگاهید( مثلا از چپ به راست یا از بالا به پایین و یا سطری یا ستونی و … ) یک سیستم شماره گذاری مشخص برای خودتان در نظر بگیرید و بر اساس آن شماره گذاری کنید و یا اگر تعداد دیسک ها در استوریج شما زیاد است از روش شماره گذاری ماتریسی استفاده کنید . به این شکل : هارد شماره ( سطر ، ستون ) و در هر صورت نحوه شماره گذاری خود را به مرکز دیتا ریکاوری RAID اطلاع دهید .
اگر در مجموعه هاردهای شما تعدادی هارد خراب یا با پیغام خطا وجود دارد سعی کنید ترتیب زمانی خراب شدن آنها را یادداشت کنید و اطلاع دهید.
همچنین ” وقایع نگاری” وضعیت دیسکها و سرور ها و استوریج های شما میتواند در سرعت دیتا ریکاوری RAID شما نقش به سزایی داشته باشد .
البته برای یک متخصص خبره بازیافت اطلاعات یک RAID تشخیص ترتیب هارددیسکها و ترتیب زمانی خراب شدن هاردهای معیوب و سایر فاکتورهای آرایه ها مربوط به پیکربندی کار ساده ایی است اما در صورت بالا بودن تعداد هارد دیسکها و یا خرابی شدید دیسکها و تعداد هاردهای خراب و از همه بدتر دستکاریهای قبل از ارجاع کار توسط سایرین ، اینکار زمان زیادی را طلب میکند .
توصیه ششم :
اگر نیاز به دیتا ریکاوری RAID دارید ، بازسازی نکنید .
چنانچه برای RAID تان مشکلی پیش آمد و یا اصطلاحا” شکسته شد و نیاز به دیتا ریکاوری RAID داشتید . به هیچ وجه RAID را حذف نکنید ، یا مجدد نسازید ، بازسازی یا Rebuild نکنید ، یا مجدد آنرا فعال نکنید Re-enable ، بخصوص بعد از جایگزین کردن هارد نو با هاردهای خراب ، و چنانچه هر یک از موارد فوق قبلا اتفاق افتاده بود یا ناخواسته پیش آمد سریعا” متوقفش کنید یا سیستم را خاموش کنید . و اگر به توصیه بالا عمل نکردید و در حین بازسازی با مشکل و یا خطایی مواجه شدید، مجدد برای بازسازی اقدام نکنید .
توصیه هفتم :
هارددیسک ها را تست کنید .
اگر هارددیسکی خریده اید که قرار است جایگزین هارد معیوبتان در RAID کنید ، یا اگر تعدادی هارددیسک خریداری کرده اید که روی سرور یا سیستم تان استفاده کنید ، یا اگر حتی یک سرور یا استوریج نو خریداری کرده اید ، حتما هارددیسکهایتان را تست کنید تا ازسلامت آنها مطمن شوید و به اینکه فعلا بدون خطا در حال کارند یا نو یا آکبند هستند اکتفا نکنید . در منوهای نرم افزار کنسول استوریج شما معمولا محلی برای تست هارددیسکها هست ، یا برای سرور شما نرم افزاری برای تست تمام قطعات در بسته بندی یا سایت کمپانی قرار داده شده . مثلا برای سرورهای اچ پی در CD اسمارت استارت آنها نرم افزار HP Insight Diagnostics موجود بود و امکان دانلود رایگان هم از سایت اچ پی وجود دارد . و حتی الان روی سرورهای نسل جدید نصب است .
توصیه هشتم :
تعویض هارد معیوب را صحیح انجام دهید .
روی سرور ها و استوریج هایی که هارد هات پلاگ دارند اگر هارددیسکی معیوب شد ، بدون خاموش کردن دستگاه هارد معیوب را با سالم جایگزین کنید ولی در حین جابجایی و تا اتمام مراحل مربوطه وضعیت آرایه ها را در کنسول مدیریت ، نظارت کنید . خاموش کردن سرور و یا ریست کردن آن گاهی وضعیتی را پیش میاورد که خارج کردن و جا زدن هارد معیوب میاورد و در موارد بالا توصیح داده شد .
و اگر بعد از خاموش کردن یا ریست کردن یا ریست شدن بعد از نوسان برق یا ریست شدن بهر دلیل، در سیستم های RAID ، فایل سیستم خراب به نظر رسید و یا اطلاعات غیر قابل دسترس شدند، از نرم افزار و ابزارهای تعمیر درایو و اسکن دیسک به هیچ عنوان استفاده نکنید. و کار اصلاح و دیتا ریکاوری RAID را به یک مرکز معتبر بسپارید.
چگونگی پیاده سازی و پیکربندی RAID در سرور HPE DL360
سرورهای جدید تولید شده توسط اچ پی اگر بیش از یک هارد روی آن نصب شده باشد با تنظیمات RAID پیش پیکربندی شده اند، برای نظارت بر وضعیت RAID های Mirroring توسط Airlock لازم است تا سخت افزار RAID را دوباره پیکربندی کنید که در این مقاله به چگونگی پبکربندی سخت افزار RAID پرداخته ایم.
RAID Controller P420i بر روی سرورهای پرولیانت اچپی به شما دو گزینه زیر را برای پیکربندی میدهد:
- برنامه تنظیمات پیکربندی که ” HP Array Configuration Utility ” نام دارد و از طریق فشردن کلید F5 در صفحه Controller BIOS Message قابل دسترس است.
- تنظیمات ساده RAID که ” Option ROM Configuration for Arrays Utility ” نام دارد و از فشردن کلید F8 در صفحه Controller BIOS Message قابل دسترس است.
پیشنهاد ما استفاده از گزینه دوم است زیرا شروع به کار آن برای دیسکهای منطقی تکی (single logical Disks) بسیار سریعتر است و کار با آن نیز بسیار آسان است.

توضیحات زیر تنها برای ۲ درایو منطقی / فیزیکی هستند:
- تمامی تنظیمات RAID را حذف کنید. (Menu: Delete Logical Drive)
- یک آرایه تکی با اولین دیسک بسازید. (RAID0)
- یک آرایه تکی با دیسک دوم بسازید. (RAID0)
- گزینه “View Logical Drive” را برای دیدن تنظیمات جاری انتخاب کنید.
- حال از ابزار پیکربندی خارج شوید. پیغام ” now 2 logical drives are detected ” باید نمایش داده شود.
- اکنون Airlock را با mirroring نصب کنید. پس از نصب موفق Airlock می توانید بر وضعیت پیکربندی RAID نظارت کنید. همچنین امکان مانیتور کردن وضعیت RAID فعال است


نکته: اگر نیاز است که پیکربندی دیسک را از طریق برنامه “HP Array Configuration Utility” انجام دهید؛ باید یک درایو منطقی پس از ساخت آرایهها بسازید، وگرنه، RAID Controller یک آرایه واحد میسازد و همه درایوها را در یک آرایه قرار میدهد و پس از آن در صفحه RAID Controller BIOS Message، تنها یک درایو منطقی نمایش داده میشود.
پس از نصب موفق Airlock پیشنهاد میکنیم که راهانداز RAID Controller و HP CLI Utility را نیز بهروزرسانی کنید.